De 2 kilometer wedstrijden worden gehouden in de rivier de Lek, van de Redichemse Waarden (de Afgraving) naar de haven van Culemborg, over een afstand van 2000 meter. Deze wedstrijd wordt gesplitst in een 2000 meter vrije slag junioren meisjes en jongens en een 2000 meter vrije slag dames/heren all-in. De jeugdwedstrijd is onder andere bedoeld om de jeugd te laten wennen aan het zwemmen in een stromende rivier en met scheepvaart. Ook is er een mogelijkheid voor triatlon leden om mee te doen (met z.g. atletenlicentie ), men moet wel via de NTB een startvergunning aanvragen. Voor vragen over de startvergunning verwijzen wij u door naar de NTB.

De leeftijdsgrens voor de 2 kilometer vrije slagwedstrijd all-in is voor de dames 2007 en ouder, voor de heren 2006 en ouder. Voor de 2 kilometer vrije slag junioren is de leeftijdgrens bij  jongens 2007 t/m 2010, voor de meisjes is de leeftijdsgrens 2008 t/m 2011. Na de inschrijving voor de wedstrijd krijgt u een mail van de organisatie waarin we u verzoeken de inschrijfkosten van € 13,- vooraf over te maken via het betaalverzoek. Nadat de betaling binnen is krijgt u een bevestiging en mag u deelnemen. 
De inschrijving sluit op de dinsdag voor de wedstrijd om 23:00 uur.

Indien u heeft ingeschreven maar u kunt helaas toch niet deelnemen, meld u dan tijdig af i.v.m. het oproepen van eventuele deelnemers die op de reservelijst staan.

Het programma voor de wedstrijdzwemmers van de 2000 meter is als volgt samengesteld:

•    Zwemmers en coaches kunnen zich op de wedstrijddag tussen 12:45 en 14:00 uur melden bij de Afgraving, halverwege de dijk tussen Beusichem en Culemborg. De parkeergelegenheid op de Afgraving is zeer beperkt! klik hier voor de route

•    Inlichtingen, administratie en uitreiking wedstrijdtas tussen 12:45 en 14:00 uur bij de inschrijftafel, tevens bekendmaking van het deelnemersnummer.

•    Er is gelegenheid tot omkleden en zich voor te bereiden op de zwemwedstrijd. De kleding gaat in plastic zakken voorzien van label en nummer, die dan naar het gebouw van Triton Scouting worden gebracht, nabij de finish.

•    14:20 / 14:40 uur start van de 2000 meter wedstrijden.

•    Vanaf 15:00 uur is meestal de aankomst in de haven van Culemborg.

•    Bij aankomst in de haven van Culemborg afmelden bij de jury en en vervolgens loopt u naar het clubgebouw van Triton Scouting, waar de mogelijkheid is om -warm- te douchen en om te kleden.

•    Ongeveer 16:15 uur prijsuitreiking nabij de Jachthaven.