De zwemklassieker Beusichem – Culemborg is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot landelijk begrip. Het evenement speelt zich af in de Lek tussen Beusichem en Culemborg. Het evenement trekt jaarlijks honderden toeschouwers en het deelnemersaantal blijft jaarlijks oplopen.
De zwemklassieker Beusichem – Culemborg (de Lektocht) is de enige zwemwedstrijd in Nederland  die in een rivier wordt gehouden, waar ook de scheepvaart gewoon doorgaat en het startpunt niet gelijk is aan het finishpunt. Of zoals de zwemmers vaak zeggen; je zwemt tussen de koeien en de scheepvaart.
 
Inmiddels kijkt de stichting zwemwedstrijd Beusichem – Culemborg terug op een aantal succesvolle edities zoals: 1996 waar Erica Terpstra als eregast aanwezig was, 2006 konden wij onze 10e editie organiseren en in 2011 onze vijftiende editie met de presentatie van het boekwerk Zes onvoorspelbare kilometers. De geschiedenis van de zwemwedstrijd van 1949 tot 2010. Helaas willen we ook vermelden 2001 de afgelasting door MKZ.
En de toenemende persaandacht, zo hebben we in 2002 en in 2008 Studio Sport mogen verwelkomen. Verder waren er ook de lokale zenders aanwezig zoals TV Gelderland en TV Noord Holland. Maar ook landelijke en regionale schrijvende pers zoals bijvoorbeeld de Telegraaf, het Algemeen Dagblad, Noord Hollands Dagblad, de Gelderlander en de nieuwssite NU.nl.
 
De historie van de zwemwedstrijd tussen Beusichem en Culemborg gaat terug tot in de jaren veertig van de vorige eeuw toen het, onder auspiciën van de sportclub van locale kantoormeubelfabrikant Gispen, gehouden werd. Toen in 1996, door de aandacht voor het milieu de Lek weer een stuk schoner geworden was, werd de zwemklassieker door oud-Gispen werknemer Guus Toonen nieuw leven ingeblazen.
Maar aangezien dat de hedendaagse eisen om deze tocht te organiseren strenger zijn geworden, is er toen besloten om de stichting zwemwedstrijd Beusichem – Culemborg op te richten. Met als doel om er weer een grandioze zwemtocht van te maken. Het eerste jaar mochten om veiligheidsredenen niet meer den 20 deelnemers meedoen, tegenwoordig trekken wij jaarlijks over de 400 deelnemers waarvan een recordaantal van 180 deelnemers voor de zes kilometer. En in de loop der tijden hebben we zelfs al binnenlandse en buitenlands (top)zwemmers naar ons toe getrokken. Zo waren er bijvoorbeeld Olympische zwemster en wereldkampioene Edith van Dijk, wereldkampioene Lindsy Heister en Olympisch kampioenen Maarten van der Weijden, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal deelnemers aan de Lektocht.
En zoals alle zwemmers zeggen; het is een tocht die je minimaal één keer gezwommen moet hebben.