Er wordt gezwommen conform de reglementen van de KNZB.
- De scheepvaart op de Lek gaat gewoon door tijdens de wedstrijd. Door de Reddingsbrigade wordt vanaf een boot per mobilofoon contact met de passerende scheepvaart onderhouden. Indien nodig zal om (vrijwillige) snelheidsbeperking worden gevraagd tijdens het passeren van de deelnemers. Klagen na afloop over een eventuele golfslag heeft geen zin, is natuurlijk inherent aan deze wedstrijd.
- De deelnemers dienen alle aanwezige boeien links te passeren! Zwemmen rechts van de boeien betekent zwemmen in de scheepvaartroute en kan daarom gevaarlijk zijn. Dit kan diskwalificatie ten gevolge hebben. De groene boeien zijn de bestaande scheepvaart boeien en zijn van metaal, dus hard bij aanraking! De gele boeien zijn skippyballen en extra gelegd voor deze wedstrijd.
- Halverwege [op ongeveer 3km] het parcours zijn er door Rijkswaterstaat obstakels aangebracht. Deze zijn duidelijk zichtbaar gemaakt en gemarkeerd met lint en rode boeien. U dient de obstakels ook links te passeren!
- Bij de allerlaatste krib, net voor de ingang van de jachthaven naar de finish, is een rode boei gelegd. Deze dient rechts gepasseerd te worden vanwege de stenen onder water.
- De deelnemer is verplicht de genummerde cap gedurende de gehele wedstrijd op het hoofd te dragen. Zwemmen c.q. finishen zonder cap op het hoofd zal diskwalificatie tot gevolg hebben!
- Deelnemers die op één uur en dertig minuten na de start de ingang naar de Redichemse Waarden [=afgraving] nog niet zijn gepasseerd, kunnen op last van de
- scheidsrechter uit de wedstrijd worden genomen. Dit i.v.m. de start van de 2 km wedstrijden en 2 km prestatietocht vanuit de Redichemse Waarden.
- De deelnemers mogen er maximaal de dubbele tijd van de winnaar over doen om te finishen. Bij overschrijding hiervan kunnen ook die deelnemers op last van de scheidsrechter uit de wedstrijd worden genomen. Dit alles vanwege de veiligheid van de deelnemers zelf.
- Bij dreigend onweer wordt de start eventueel uitgesteld. De reeds bezig zijnde wedstrijd wordt bij onweer gestaakt. Vervolgens worden de deelnemers aan boord van de boten van de Reddingsbrigade genomen. Ook de VIP-boot en andere aanwezige boten (b.v. Politie te water, Rijkswaterstaat of Waterschap Rivierenland) kunnen worden ingezet. De deelnemers worden óf terug naar de start óf naar de finish gebracht, afhankelijk van de afstand en/of situatie. Een herstart zal niet kunnen plaats vinden. Bij een definitieve staking van de wedstrijd worden er uiteraard geen prijzen uitgereikt!